szept. 10., P | Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad

GUPPI

KARAVÁN SZÍNHÁZ
Registration is Closed
GUPPI

Időpont és helyszín

szept. 10. 19:00
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad, Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095 Hungary

Az előadásról

komédia

Az előadás időtartama 90 perc egy felvonásban

Az előadás magyar nyelvű

Írta: Vaszilij Szigarjev

Fordította: Radnai Annamária

A guppi egy szürke díszhal, egy igénytelen állat, ami bármilyen környezethez képes alkalmazkodni. 

Akárcsak Tamara, eme abszurditásig mulatságos komédia főhősnője, aki hosszú évek házassága után egy nap egy idegen férfit visz haza. Hirtelen kialakul egy szerelmi háromszög, ám Szigarjev darabjában semmi sem az, aminek elsőre látszik.

Adott egy férj (Ljonya) és egy feleség (Tamara). Látszólag olyanok, mint bárki más. Hétköznapi életük van hétköznapi problémákkal. Kapcsolatuk nem szimmetrikus, minden a férj irányítása alatt van, különösen igaz ez Tamarára. A férj manipulálja a feleséget. Tamara erőteljesen kötődik ahhoz, amit megszokott. Izolált, bántalmazott élete van. Ő ahelyett, hogy ellenállna, vagy lázadna, elfogadja a helyzetét, sőt idealizálja Ljonyát, aki ezt kihasználja.

Váratlanul belép az életükbe egy férfi (Pása). A nő sodródik. Úgy viselkedik, mint egy „guppi”. Ljonya mindkettőjüket manipulálja. 

A darab a szinte hermetikusan elzárt bántalmazó viszonyban létezésről, a fásultságról, a kényelemről, az érzelmi függésről szól. Szigarjev darabja egy abszurd humorba ágyazott tragikomédia rengeteg helyzetkomikummal. Görbe tükörben kapjuk vissza saját párkapcsolatunkat, hibáinkat, kísértéseinket, vereségeinket.

Az előadás egy komoly társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, nevezetesen a nők alárendelt szerepére, melyet ők kényszerből, kétségbeesésből, beletörődésből vállalnak.

Szereplők:

Tamara - Nyári Szilvia

Pása - Pál András

Leonyid - Nyári Oszkár

Zenei közreműködők:

Balogh Kálmán, Baranyi Zoltán, Kovács Antal Máté, Barity Zoran

Jelmez: Kiss Julcsi

Díszlet: Nyári Oszkár, Szalai József

Világítástervező: Kalóz István

Hang: Borovics Tamás

Rendezőasszisztens: Ádám Dorottya

Produkciós veztető: Nyári Oszkár

Rendező: Tóth Géza