szept. 08., Sze | Nemzeti Színház - Kaszás Attila Terem

A NAGYRAHIVATOTT

NEMZETI SZÍNHÁZ
Registration is Closed
A NAGYRAHIVATOTT

Időpont és helyszín

szept. 08. 18:00
Nemzeti Színház - Kaszás Attila Terem, Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095 Hungary

Az előadásról

filmvetítés

A filmvetítés időtartama 70 perc, melyet egy rövid, ráhangoló történelmi előadás előz meg 

A film magyar nyelvű

Kiválasztva nagyrahivatottan

Értékteremtő, hiánypótló film

Igazi értékteremtő és értékmentő, múltfeltáró, hiánypótló vállalkozásként Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című történelmi drámája alapján készült színházi előadás filmes adaptációját mutatták be nagy sikerrel a Bakócz 500 emléknapon Esztergomban. 

A főszereplő Horányi László színművész, a tévés változat rendezője Katona Szabolcs. 

Az Árkosi Árpád rendezte színházi előadást - melyet az Esztergomi Várszínház és a Zanotta-Art Kulturális és Művészeti Egyesület állított közösen színpadra - sok helyen játszották már sikerrel az országban és határon túlra is eljutott az elmúlt esztendőkben. Az Esztergomi Várszínházban az időközben elhunyt szerző is részt vett a helyi ősbemutatón. A darab új megvilágításba helyezi Bakócz Tamás és Dózsa György tisztázatlan történelmi szerepét az 1514-es tragédiában. A mű feszegeti az országon belüli széthúzás kérdését, a mindenkori nehéz történelmi helyzetben az összefogás jelentőségét. Bakócz Tamás jobbágyi származású emberként, egy erdődi kerékgyártó ember fiaként kezdte meg tanulmányait. Iskolázottságának, tehetségének, képességeinek, elhivatottságának, egyházi szolgálatának köszönhetően pap, bíboros, püspök, majd esztergomi érsek lett. Nagyon kevésen múlt, hogy 1513-ban II. Gyula után ő legyen a pápa. 

Halálának 500. évfordulója alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a róla szóló színházi előadásból forgattak filmet. Az adaptációban játszik többek között Körtvélyessy Zsolt, Ivaskovics Viktor, Fekete Réka Thália. Olyan történelmi és autentikus helyszíneken forgott a kamera, mint az esztergomi vár, a bazilika Bakócz-kápolnája és a reneszánsz udvar. 

A színházi előadásból készült film a helyszínek építészeti értékeit, légkörét, legendáit, mítoszát remekül használva hatásosan, erős dialógusokkal, hiteles színészi játékkal mutatja be Bakócz Tamás lelki harcát, gondolatait a történelem viharaiban. A megjelenő szereplők párbeszédei közben kirajzolódik egy igazán nagy formátumú személyiség, akinek tenni akarása, kivételes akaratereje, hazaszeretete, Istenbe vetett hite példaértékű és mai is követendő. Bakócz Tamás nagyra vágyása, hiúsága, küldetéstudata, uralkodók mellett elfoglalt pozíciója, történelmi helyzete, jelentős vagyona soha nem tudta eltéríteni attól, hogy kiválasztva nagyot alkosson, szolgálja az embereket, a népet, az országot, a hazát. Az egyházfő és politikus Esztergom életében mély nyomot hagyott. A győri, majd egri püspöki szék után a városban szolgált. Építkezett, könyvtárat hozott létre, felkarolta az egyházi művészeti életet.  

A nagyrahivatott film rendezői erénye, hogy remek dramaturgiával, közeli képekkel, precíz váltásokkal, vágásokkal erősíti a mély tartalmú, erős hatású, kiemelkedően megírt dialógusokat. A színházi előadást így megemeli a filmes világba, amikor a színész személyisége, szuggesztív játéka, karizmája további energiával tölti meg a történetet. Ehhez szükség volt kiemelkedő filmes tapasztalatokkal is rendelkező főszereplőre. 

Horányi László nem játssza, alakítja, formálja a figurát, hanem együtt él, létezik, lélegzik Bakócz Tamással ebben a szerepben. Nem pátoszosan merev szobrot emel játékával a hősnek, hanem lehozza emberként a földre, a talajra, a kövek közé, ahonnan az egyházfő mindig csak felfelé, az ég felé nézhetett a vívódásai közben. Belső utazásként lelkéből egy darab lesz ez a szerep. 

A lokális tartalom és erő, a történelem forgatagának más szemléletből való megismerése, hatásainak újragondolása, feldolgozása, helye a históriáskönyvekben, egy nagyformátumú példakép ábrázolása, eddig ismeretlen fénytörésbe helyezése filmen is bizonyította: A nagyrahivatott ma aktuális üzenettel bír egy város, térség és ország számára. 

Kiválasztottan, esztergomi szívvel.      

Bakócz 500 -  Rangos megemlékezés

Bakócz Tamás Esztergom életében és a magyar történelemben az a személy, aki kivételes életpályát és olyan szellemi örökséget hagyott maga után, amelyre méltán lehet büszke egy település és az ország. A Bakócz 500 emléknap és filmbemutató rangos vendégekkel, előadókkal várakozáson felül elérte azt a célját, amely az Esztergomi Várszínház megalakulása óta minden évadot jellemez: elkötelezettség  a nemzeti, valamint egyetemes keresztény értékek, a magyar kultúra iránt. 

Bakócz Tamás halálának ötszázadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezés rangját, jelentőségét emelte, hogy Erdő Péter bíboros nyitotta meg az eseményt, s tartott történelmi igényességű köszöntőt. Ugyancsak magas szinten képviselte az országos politika, város és a térség magát az eseményen. Hernádi Ádám Esztergom polgármestere, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta Bakócz Tamás pályafutását. Majd ezután Horváth Richárd történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főmunkatársa, valamint Török Csaba, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója tartott előadást és Szakonyi Károly beszélt Tóth-Máthé Miklósról, a Nagyrahivatott című mű írójáról.

Szereplők:

Bakócz Tamás – Horányi László (Jászai Mari-díjas)

II. Ulászló – Ivaskovics Viktor

Dózsa György – Ott József

Zápolya János – Havasi Péter

Bornemissza János - Körtvélyessy Zsolt (Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész)

Erdődi Péter – Benedek Gyula

Váradi Márton – Illés Dániel

Futár – Geri Tamás

Vajai Ferenc – Stubnya Béla

Bakócz Katalin – Fekete Réka Thália

Díszlet, jelmez: Ondraschnek Péter, Szűcs Zsolt és Zanotta Veronika

Dramaturg: Kulcsár Edit

Producer: Horányi László

Rendező: Katona Szabolcs